x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Prăjitul - o capcană şi în cazul cărnii, şi al cartofilor

Prăjitul - o capcană şi în cazul cărnii, şi al cartofilor

de Florin Condurateanu    |    06 Iul 2020   •   18:30
Prăjitul - o capcană şi în cazul cărnii, şi al cartofilor

Îi auzi pe mulţi bucurându-se că „fac un grătar”. E un fel de culme a relaxării și ei cred că asta înseamnă sănătate. Alţii cred că au găsit soluţia slăbitului: să mănânce pâinea prăjită. Eroare în ambele cazuri.

 

Mai toată lumea consultă tabelele cu zestrea de calorii a unor alimente şi caută o preparare a mâncărurilor cât mai eficientă în sărăcirea caloriilor. O

legendă greşită e şi aceea cum că, pentru a slăbi, e bine să mănânci pâine prăjită. În procesul de prăjire, pâinea pierde apa şi devine mai bogată în carbohidraţii de evitat. Oricum, pâinea e bogată în carbohidraţi, are 40%, dar eliminând apa prin prăjire, carbohidraţii ajung la 90% în aceeași cantitate de pâine prăjită.

Altceva e bine de ştiut: că este recomandabilă pâinea neagră, nu franzela. Şi cu privire la pâine, este de subliniat că ea nu trebuie complet alungată din regimul alimentar, e bine chiar diabeticii să mănânce o felie subţire, pentru că pâinea are o degajare lentă de calorii, nu bruscă, precum ciocolata. Cartofii prăjiţi sunt gustoşi, dar ei reprezintă o grenadă calorică. Prin prăjire şi ei pierd apa şi se îmbogăţesc în carbohidraţi. În plus ei absorb şi mult ulei. Necazul este mai mare la fast-food-uri, mai multe şarje de cartofi se prăjesc în aceeaşi baie de ulei şi acest ulei se îmbogăţeşte mereu în substanţe de descompunere nocive.

Grătarul cu carnea şi cârnaţii puşi pe grila de metal, având dedesubt cărbunii încinşi, a devenit un sport naţional, lumea asortează sfârşitul de săptămână cu încingerea grătarelor, din care se înfruptă şi maturii, şi bunicii, dar şi copiii. Ritualul grătarului înseamnă şi o capcană, carnea sfârâie şi picăturile de grăsime cad pe jar, la temperatura foarte mare grăsimea se descompune în elemente nesănătoare, care împreună cu fumul se ridică şi substanţele nedorite de descompunere îmbibă şi mai rău fripturile şi mititeii. De aceea, specialiştii recomandă ca să existe grătare de construcţie special, în care căldura se vină din lateral. Astfel, grăsimea picurată din carne nu mai cade pe jar şi substanţele de descompunere nu mai urcă iarăşi în carne.

 

 

Să nu uităm că meniul din carne se poate prepara şi la cuptor, şi prin fierbere, nu doar prăjirea face mâncarea bună.

 

 

×