x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sindromul X metabolic, „balaurul” omului modern

Sindromul X metabolic, „balaurul” omului modern

de Florin Condurateanu    |    21 Oct 2019   •   18:50
Sindromul X metabolic, „balaurul” omului modern
Sursa foto: ratmaner/Getty Images/iStockphoto

Sindromul X metabolic, mănunchiul de pericole cu nume de serial SF, ca „Dosarele X”,  se încadrează în zicerea „cvartetul morţii”, adică: obezitatea, diabetul, hipertensiunea şi prea multele grăsimi în sânge. Dar „cvartetul” tinde să devină „cvintetul morţii”, căci o capcană gravă este şi fumatul.

 

Adăugarea viciului ţigării la capcanele pentru sănătate are justificare. Colesterolul mărit şi celelalte grăsimi, trigliceridele, duc la depunerea pe vase a plăcilor de aterom, se micşorează spaţiul de curgere a sângelui prin arterele îngustate. Fumatul produce spasme pe vase, cu contractarea lor, deci se însumează cu efectul defavorabil al depunerilor de grăsimi. Sângele insuficient în irigarea organelor, ţesuturilor, conduce la infarct, accidente vasculare cerebrale, amputarea picioarelor.

Diabetul atacă în principal vasele mici, dar şi vasele mari. De la aceste efecte grave se prăbuşesc pe rând, ca în jocul domino, organele: rinichii, ficatul, inima, plămânii. Hipertensiunea esenţială este cauzată în principal de ateroscleroză, adică de înfundarea, micşorarea vaselor. Analizând celălalt factor de risc, diabetul, trebuie limpezit aspectul că se deteriorează toate metabolismele, nu numai cel al glucidelor, adică se impune a avea grijă şi de balanţa metabolismului lipidelor, proteinelor. În boala diabetică, de maximă importanţă este regimul alimentar, dar şi mişcarea.  Diabeticul trebuie să se încadreze în cantitatea de carbohidraţi stabilită de medici. Bineînţeles, dulciurile sunt cenzurate, dar nici a sări calul cu ingerarea de proteine prea multe nu e indicat. Astfel, dacă bei mai mult de un pahar de lapte trebuie să mănânci mai puţine ouă, care sunt limitate la un ou, maximum două pe săptămână. În dieta suferindului de diabet, de exemplu, sunt acceptaţi doi-trei cartofi de dimensiunea unui ou. Există limitări şi la produsele de panificaţie. Pâinea este considerată de mulţi o bombă, dar e cazul ca ea să existe totuşi în meniu, fiindcă pâinea integrală degajă lent glucoză. Nutriţioniştii stabilesc 1-2 felii subţiri de pâine. Este mai bine să ne se consume pâinea albă, franzela. Este o eroare să se creadă că pâinea prăjită nu îngraşă. Păi, prin prăjire se elimină apa şi se îmbogăţeşte pâinea, astfel, în carbohidraţi. Cartofii prăjiţi sunt o grenadă calorică. Prin prăjire şi cartofii pierd apă şi se concentrează în carbohidraţi, în plus cartofii prăjiţi se îmbibă în ulei, şi el cu zestre de calorii.

 

În materie de lactate, e recomandabil să se consume lapte degresat, brânzeturi degresate. Sunt de evitat brânzeturile grase, gen de burduf.

 

 

×
Subiecte în articol: Sindromul X metabolic