x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Societatea Română de Cardiologie solicită un plan de control al bolilor de inimă

Societatea Română de Cardiologie solicită un plan de control al bolilor de inimă

24 Sep 2019   •   14:17
Societatea Română de Cardiologie solicită un plan de control al bolilor de inimă

Societatea Română de Cardiologie solicită un plan naţional de control al bolilor cardiovasculare pentru acces la servicii de prevenţie primară şi secundară, în condițiile în care 60% dintre decesele anuale sunt cauzate de afecțiuni ale inimii.

"Avem nevoie de implementarea unor noi linii terapeutice şi de noi proceduri, de informarea şi responsabilizarea populaţiei, de un program de screening şi prevenţie a bolilor cardiovasculare", a afirmat preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, Dragoş Vinereanu.

Deşi există programe naţionale importante în domeniul cardiologiei, finanţarea unora dintre acestea este sub nivelul optim. Numai în cazul hipertensiunii arteriale, cauza care determină cele mai multe decese prin boli cardiovasculare în România şi Europa (peste 62%), ignoranța şi diagnosticarea târzie pot fi legate direct de impactul devastator al bolii.

Cu toate că între 2001 şi 2016 populaţia României a scăzut cu circa 12%, numărul total de decese prin boli cardiovasculare a scăzut cu doar 7%. Mortalitatea prin complicaţiile hipertensiunii arteriale a crescut cu 71% în ultimii 15 ani.
Conform statisticilor, din circa 7,4 milioane de români. 20% nu ştiu că suferă de hipertensiune și, în consecință, nu se tratează şi se expun riscului de moarte prematură.

Unul dintre cele mai simple şi mai eficiente mesaje de prevenţie este cel susţinut de campania de informare asupra hipertensiunii arteriale a Societăţii Române de Cardiologie: "Mergi şi măsoară-şi tensiunea arterială! #PentruCăAşaSpunEu!".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: cardiologie