x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Somnul, momentul în care informaţiile inutile sunt evacuate din creier

Somnul, momentul în care informaţiile inutile sunt evacuate din creier

de Florin Condurateanu    |    11 Mai 2020   •   18:00
Somnul, momentul în care informaţiile inutile sunt evacuate din creier

Se aude uneori cum unii îi acuză pe acei oameni care picotesc câteva minute şi apoi se declară odihniţi, proaspeţi. Pasămite cei care adorm un sfert de oră se prefac ca să scape de unele discuţii ce sunt neconvenabile. Greşit! Această aţipire înseamnă că s-a intrat într-o repriză de somn rapid, de 8-10 minute, somn odihnitor, de calitate.

 

 

Somnul este un capitol fascinant, încă ascunzând mistere, este o perioadă de neocolit în traiul de zi cu zi al omului. Lumea crede că în perioada de adormire creierul trece în repaus, nu face nimic. Eronat. În timpul somnului, creierul sortează informaţiile recepţionate, se deschid „sertare” ale memoriei, unele informaţii se păstrează în amintire, altele - evaluate ca inutile - sunt evacuate din creier.

Nu există un număr de ore necesare unui somn odihnitor, depinde de fiecare om, unii sunt mulţumiţi cu 5 ore de somn, alţii au nevoie de 8 ore, cei somnoroşi trebuie să doarmă 10 ore. De exemplu, cu mintea lui de excepţie, Napoleon dormea doar 4 ore, îi erau de ajuns. Pe parcursul somnului, se regăsesc 7-8 reprize de somn rapid, somn cu vise, pupilele ochilor se mişcă. Aici apare somnul valoros. Restul este somnul lent de 6-8 ore, perioadă în care se oferă posibilitatea de instalare a secvenţelor de somn rapid durând 8-10 minute. Unele cercetări au provocat trezirea subiectului tocmai când prindea o secvenţă de somn rapid. Fără acele reprize de somn rapid de calitate se poate ajunge la moarte. În tren, unii aţipesc un sfert de oră şi apoi se trezesc reconfortaţi de parcă au dormit o noapte lungă, ei au intrat direct într-o repriză de somn rapid. Este de necontestat faptul că este indicat să dormi între orele cerute de organism pentru odihnă. Somnul normal, de calitate are loc între orele 23 şi apariţia zorilor. Între aceste ore se respectă şi ceasul biologic al organismului, se prind orele când organele au turaţia potrivită, reconfortantă. Cei care sunt amatori de pierderea nopţilor se amăgesc cum că vor recupera cu ore dormite ziua. Acesta este un surogat de somn. Somnul liniştit este obişnuit să apară în poziţia lungit în pat, în întuneric, fără zgomote în jur.

 

Nu există probe şi concluzii ale cercetătorilor că unele vise previzionează desfăşurarea vieţii a doua zi, în perioadele ce urmează. Orbii visează doar în alb-negru, iar visele din perioadele se somn rapid dinspre dimineaţă se ţin minte.

 

 

×