x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Studiu: Răcelile obișnuite pregătesc sistemul imunitar pentru a lupta cu COVID-19

Studiu: Răcelile obișnuite pregătesc sistemul imunitar pentru a lupta cu COVID-19

06 Aug 2020   •   12:23
Studiu: Răcelile obișnuite pregătesc sistemul imunitar pentru a lupta cu COVID-19

Răcelile anterioare pot avea o influență importantă asupra sistemului imunitar, pregătindu-l să recunoască și să lupte cu COVID-19, arată un studiu publicat în revista Science, citată de Live Science. 

Celulele imunitare T (limfocitele T), care recunosc coronavirusurile ce produc răcelile obişnuite, identifică şi părţi din virusul SARS-CoV-2 - inclusiv pe cele ale proteinei în formă de coroană prin care acesta pătrunde în celulele umane.

Această memorie a sistemului imunitar explică de ce unii oameni fac forme ușoare ale infecției cu COVID-19. Totuși, oamenii de știință spun că ipoteza lor mai are încă nevoie de cercetări pentru a fi confirmată, deoarece nu se știe încă importanța limfocitelor T în lupta cu noul coronavirus. 

"Am demonstrat acum că, în cazul anumitor oameni, memoria preexistentă a limfocitelor T faţă de coronavirusurile care produc banala răceală poate recunoaşte părţi din SARS-CoV-2 sau chiar structura sa moleculară exactă", arată Daniela Weiskopf, profesor asistent la Institutul pentru Imunologie La Jolla, California.

Este posibil ca această reacție imună să asigure protecție față de COVID-19, 
"Dacă ai un răspuns imunitar din partea limfocitelor T, poţi beneficia de o reacţie mult mai rapidă şi mai puternică a organismului în faţa acestei boli", a spus Alessandro Sette, coordonator al studiului. 

Cercetări anteioare au arătat că până la 50% dintre persoanele care nu au fost infectate cu COVID-19 au celule T care recunosc virusul SARS-CoV-2. Această abilitate a fost observată la oameni din diferite părţi ale lumii, în Olanda, Germania, Marea Britanie, Singapore.

Este motivul pentru care cercetătorii au formulat ipoteza că această imunitate preexistentă poate fi rezultatul infecţiilor anterioare cu alți coronaviruși, mai ales cu cele care produc răcelile comune.

Ei au analizat mostre de sânge recoltat în perioada 2015 - 2018, cu mult înainte de apariţia primelor cazuri de COVID-19 la Wuhan, China. Acestea conţin limfocite T care au reacţionat la peste 100 de cazuri specifice ale SARS-CoV-2. Cercetătorii au arătat că limfocitele T reacţionează similar şi la întâlniri cu patru coronavirusuri diferite care produc răceli comune.

"Acest studiu oferă dovezi moleculare directe, conform cărora memoria limfocitelor T poate detecta secvenţe foarte similare între coronavirusurile care produc răceala comună şi SARS-CoV-2", a precizat Alessandro Sette.

Majoritatea vaccinurilor anti-COVID-19, la care se lucrează, au drept țintă proteina care produce coronavirusul, dar acest studiu indică posibilitatea includerii și a altor proteine, care pot atrage reactivitatea încrucișată a celulelor T, deși cresc eficiența vaccinurilor.

Descoperirea privind reactivitatea încrucişată a limfocitelelor T este diferită de ceea ce s-a observat până acum la nivelul anticorpilor. Anticorpii formaţi împotriva virusurilor care produc răceala banală sunt specializaţi doar pe aceste virusuri şi nu prezintă o reactivitate încrucişată cu SARS-CoV-2, potrivit unor studii anterioare.

×
Subiecte în articol: COVID coronavirus celule t proteina studiu