x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Aliații din cura de slăbire

Aliații din cura de slăbire

de Oana Portase    |    25 Iul 2019   •   18:30
Aliații din cura de slăbire
Sursa foto: Zoonar RF/Getty Images/Zoonar RF

Ca să obţinem cele mai bune rezultate în curele de slăbire nu trebuie doar să reducem aportul caloric, ci să compensăm prin vitamine şi să ajutăm metabolismul să ardă grăsimile. Putem face acest lucru cu ajutorul anumitor ceaiuri şi suplimente alimentare, însă sfaturile specialiştilor pot fi contradictorii în unele cazuri, iar studiile nu au dus la rezultate concludente.

                                                                                                         

La capitolul ceaiuri, cel verde este în top atunci când vorbim despre curele de slăbire. Ceaiul verde este în primul rând energizant pentru că el conţine şi o doză mică de cofeină. La aproximativ 200 de mililitri de ceai avem 40 de miligrame de cofeină. Conţinutul de cofeină nu este unul ridicat dar poate cauza probleme pentru persoanele care au toleranţă scăzută. În ultimii ani, pe piaţă a apărut şi ceaiul verde decofeinizat însă beneficiile acestuia sunt mai reduse pentru că pe lângă cofeină sunt îndepărtaţi şi anumiţi antioxidanţi. Aceşti antioxidanţi din ceaiul verde clasic ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer, scad nivelul colesterolului din organism, ajută la un tranzit intestinal bun şi îmbunătăţesc sistemul imunitar. Unele studii mai arată că aceşti antioxidanţi pot accelera consumul de energie şi duc la descompunerea grăsimilor din zona abdominală. “Da, sunt studii care arată că, într-o mică măsură, ceaiul verde te poate ajuta să scapi de grăsimile din zona abdomenului. Atenţie, însă, participanţii au făcut mişcare regulat şi exerciţii specifice. Ceaiul verde poate fi doar un mic ajutor în procesarea grăsimilor atunci când te antrenezi. Pe de altă parte, sunt studii care contrazic aceste date. Deci nici cercetătorii nu au căzut de acord pe aceste informaţii. Oricum, consumul de ceai verde nu poate dăuna. Cel mai bine este să-l consumaţi dimineaţa, pentru a vă da energie. Seara vă poate agita prea tare şi vă tulbură somnul. Este important de ştiut că acesta poate deshidrata, mai ales că are cofeină, deci trebuie să compensaţi cu mai multă apă. Eu rămân la sfaturile mele simple. Mâncaţi echilibrat, beţi apă şi faceţi sport”, spune Adrian Bogdan, antrenor de box şi fitness.

Bacteriile bune

Probioticele sunt bacteriile bune care se găsesc în organismul nostru şi ajută la asimilarea substanţelor nutritive şi la un tranzit intenstinal bun. Acestea sunt microorganisme care alcătuiesc flora benefică a organismului, iar în corpul nostru trăiesc între 400 şi 500 de astfel de tulpini de bacterii. Microorganismele se regăsesc la nivelul pielii, tractului uro-genital, căilor respiratorii superioare, cavităţii bucale şi, în mare măsură, la nivel intestinal. Rolul lor este unul crucial în organism, pe lângă un tranzit bun, probioticele ne apără de infecţii, de microbi şi de complicaţii la nivelul tractului uro-genital. Pentru că ne ajută să avem un tranzit bun şi să asimilăm nutrienţii, probioticele pot avea un oarecare rol în procesul de slăbire. Cu toate acestea, nu există studii concludente în acest sens. Un studiu din 2013 efectuat în Marea Britanie a relevat faptul că femeile care au consumat probiotice în timpul dietei au slăbit mai mult decât grupul care a consumat placebo. Însă diferenţele sunt nesemnificative, de nici 2 kilograme.

Pentru a introduce probioticele în alimentaţie putem apela la suplimentele alimentare (capsule sau pliculeţe) sau putem consuma mai des chefir, brânza fermentată sau varză murată.

Super-alimentele

În ultimii ani am început să auzim tot mai des de anumite alimente care ar fi miraculoase în curele de slăbire şi în combaterea anumitor boli. Cu toate acestea, termenul de super-alimente a fost interzis pe etichete de Uniunea Europeană. “Super-alimentele sunt mai mult o invenţie de marketing. Ni se spune că dacă le consumăm, vom preveni boli grave, inclusiv cancerul. Eu nu încurajez doar consumul unor alimente, în ideea că doar acestea pot slăbi şi preveni anumite boli. Acest lucru poate fi chiar periculos dacă stăm să ne gândim. Dietele trebuie să fie bogate, variate, să ne luăm o gamă largă de nutrienţi, vitamine, antioxidanţi, dar cu un aport caloric redus. Dacă ne axăm doar pe aşa-zisele super-alimente, riscăm să ne îmbolnăvim mai tare. În plus, unele sunt doar mituri sau exagerări. De exemplu, usturoiul conţine un nutrient important în reducerea tensiunii arteriale. Doar că ar trebui să consumăm 28 de căţei de usturoi pe zi ca să vedem nişte efecte. Singura dieta care se poate apropia puţin de termenul de super-alimente este cea mediteraneeană. Repet. Dieta echilibrată, hidratarea şi sportul sunt cheia unei sănătăţi de fier”, mai spune Adrian Bogdan pentru Jurnalul.

 

×
Subiecte în articol: cura de slăbire