x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Alimentația sănătoasă, între post și… dietă

Alimentația sănătoasă, între post și… dietă

11 Mar 2019   •   09:34
Alimentația sănătoasă, între post și… dietă

Alimentația sănătoasă este o preocupare constantă a omului contemporan. Iar în momente din an cum este acesta, când suntem în Postul Crăciunului, unii dintre noi se  întreabă dacă postul alimentar poate ține locul unei diete sănătoase sau poate fi un adjuvant al acestora.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic răspunde, în cele ce urmează, unor întrebări pe care poate că cei mai mulți dintre noi ni le punem dacă nu zilnic, atunci măcar în fiecare an de două ori, când încep marile posturi.

Alimentația sănătoasă joacă un rol esențial în vindecarea organismului

Unii consideră postul un fel de dietă pentru slăbit… Mihaela Bilic nu recomandă însă nici dietele drastice, nici pe cele ocazionale, ci pe cele bine stabilite, poate chiar cu ajutorul unui nutriționist, „pentru că el vede ce se potrivește fiecăruia”.

Pe de altă parte, dincolo de diete și de post, alimentația sănătoasă joaca un rol esențial în vindecarea și/ sau în ameliorarea unor boli. Nu vorbim acum doar despre silueta noastră, ci și despre faptul că între alimentație și sănătate există un mare semn “=” sau un alt semn care le face sa relaționeze. Nutriționistul Mihaela Bilic ne explică în ce fel un aliment sau un anumit tip de alimentație se potrivește cu o anumita afecțiune, sau cu o anumită problemă de sănătate pe care o avem sau cu problemele pe care le avem în copilărie, la senectute, ca femei și ca bărbați.

Într-una dintre cărțile mele, Sănătatea are gust, scriam exact despre acest lucru și a, spune că ideea în sine de carte de familie a acelei lucrări a venit tocmai pentru a pune laolaltă multe teme și subiecte care sunt adresate problemelor din viața de zi cu zi. Consider că există patru teme principale de care trebuie să ținem seama. Una dintre aceste teme este dedicată etapelor firești din existența noastră, de când ne naștem până la bătrânețe”, spune dr. Mihaela Bilic.

Altă temă de discuție este cea dedicată „persoanelor care vor, cu ajutorul alimentelor, să-și îmbunătățească performanțele fizice, intelectuale”, spune medicul nutriționist. De exemplu, persoanele care își doresc o memorie mai bună”. Este important să știm „cum alegem ce să mâncăm atunci când suntem obosiți sau când vrem să fim binedispuși, pentru că până și tristețea poate fi ameliorată cu ajutorul mâncării”.

Alimentația sănătoasă sau despre „prietenia cu alimentele”

Mihaela Bilic avansează termene precum: „alimentele-prietene”, utile în cazul persoanele care au de la mici afecțiuni, până la boli cum ar fi diabetul. „Nivelul colesterolului, zahărul crescut în sange, anemia – toate aceste boli pot fi ameliorate cu ajutorul mâncării”… Pot fi ameliorate, dar nu vindecate!

„Dar este clar că stilul de viață și mâncarea pot juca un rol. Alimentele sunt prieteni, eu încerc să elimin noțiunea de aliment care ar putea deranja organismul”. În general, crede medicul, atenția noastră trebuie să fie spre ce este benefic, recomandat stării noastre generale de sănătate și nu spre ce ne este interzis. Și din punct de vedere psihologic, această abordare este… mai sănătoasă.

În opinia dr. Mihaela Bilic, „putem să rezolvăm foarte multe dintre problemele de sănătate, cu ajutorul mâncării, de la o piele frumoasă, care nu ne dorim să îmbătrânească, până la probleme care țin de sănătatea unghiilor sau a articulațiilor”.

Alimentația sănătoasă și… „slăbiciunile” omenești

Da, este perfect… omenesc să poftești la alimente interzise,..........................

Citește mai departe despre ALIMENTAȚIA SĂNĂTOASĂ

×