x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Reconstrucție de craniu reușită - pacientului i se dăduseră zero șanse de recuperare

Reconstrucție de craniu reușită - pacientului i se dăduseră zero șanse de recuperare

10 Noi 2018   •   08:16
Reconstrucție de craniu reușită - pacientului i se dăduseră zero șanse de recuperare

Revoluție medicală în Spitalul Județean de Urgență Bacău! Dr. Vlad Buburuzan, medic primar, șeful Secției de Neurochirurgie, a reușit o premieră națională: o reconstrucție de craniu, parțială, la un pacient, de 26 de ani, care a fost victima unui accident rutier. Practic, cu ajutorul unui mulaj și a unor matrițe, doctorul a refăcut în întregime calota craniană, chiar în sala de operație, folosind un ciment special, biologic, din care se fac și protezele osoase, apoi a montat aceste bucăți de ciment cu niște șururburi în părțile osoase ale craniului care nu au fost afectate. Pentru reușita acestui caz a făcut echipă cu dr. Radu Niță, medic primar Chirurgie Plastică, și dr. Valentin Tutunaru, medic primar Terapie și Anestezie Intensivă.

Reconstrucție de craniu, în premieră la Bacău. Tânărul (de loc din comuna Cleja) a ajuns în grija medicilor din Bacău încă de anul trecut, când a suferit acel nefericit eveniment rutier (în timp ce se deplasa cu un scuter prin Sascut), iar atunci a suferit o intervenție chirurgicală simultană de stabilizare neurologică, neurochiurgicală, de asanare a leziunilor, de înlăturare a focarelor de infecție (având în vedere ca pacientul intrase cu capul în partea metalică a unei mașini de gunoi) și tratare a porțiunii de creier care a fost afectată, dar și de reconstrucție facială, care a durat aproape 8 ore.

Ce a urmat apoi și care este acum evoluția pacientului? Practic, în urma acelui accident, pacientului i-a fost zdrobită fața complet. Nimeni nu îi mai dădea nicio șansă de supraviețuire. Avea leziuni incompatibile cu viața.

...........................

Citește mai departe despre această operație de reconstrucție de craniu, realizată în premieră în România

 

×