x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Ministerul Comunicaţiilor vrea ca SNR să primească licenţă tv digital fără licitaţie

Ministerul Comunicaţiilor vrea ca SNR să primească licenţă tv digital fără licitaţie

de Alexandru Radescu    |    27 Iul 2010   •   00:00

CNA a respins un proiect de Hotărâre de Guvern prin care Societatea Naţională de Radiocomunicaţii ar urma să primească o licenţă pentru televiziune digitală terestră.

Ministerul Comunicaţiilor a elaborat un proiect prin care una dintre licenţele pentru tranziţia la televiziunea digitală terestră să fie atribuită direct SNR, până cel mai târziu la 1 august, pentru suma de 1 milion de euro. Conform CNA, modificarea propusă de MCSI "ar încălca mai multe acte normative şi în primul rând Legea audiovizualului, dar şi o ordonanţă de urgenţă cu putere de lege care se referă la domeniul comunicaţiilor".

Proiectul de Hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), prin care vor fi modificate HG 464/2010 privind acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru de televiziune şi Strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră, a fost respins marţi de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

Potrivit proiectului de HG, stabilirea câştigătorilor procedurilor de selecţie se va face "cel mai târziu până la data de 15 octombrie 2010 pentru două licenţe de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru acordate prin proceduri de selecţie comparative distincte" şi "cel mai târziu până la 01.08.2010 o licenţă de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru va fi atribuită SNR".

Totodată, proiectul prevede stabilirea câştigătorilor "cel mai târziu până la data de 15 decembrie 2010, pentru trei licenţe de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru acordate prin proceduri de selecţie competitivă".

Proiectul mai spune că "pentru finalizarea procesului de tranziţie la termenul asumat şi notificat la nivelul Comisiei Europene, al treilea multiplex digital naţional, bazat pe frecvenţele utilizate în prezent în reţeaua postului public TVR 2, va fi atribuit Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii SA (SNR) până la data de 01.08.2010, cu plata unei taxe de licenţă în valoare de 1.000.000 euro (...) cu obligaţia ca acesta să retransmită programele publice naţionale de televiziune transmise în sistem analogic, pe cale radio terestră, precum şi posturile private de televiziune, potrivit criteriilor şi modalităţilor stabilite de CNA".

În proiect se menţionează că "restul de 3 multiplexuri vor avea posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune după data de 01.01.2012".

"În perioada 2005-2008, SNR a desfăşurat mai multe programe de modernizare, în valoare totală de circa 100 de milioane de dolari, programe realizate prin credite acordate cu garanţia statului român. Toate emiţătoarele de putere achiziţionate prin aceste programe au fost prevăzute cu posibilitatea de a transmite programe digitale de televiziune, cu transformări minime. Infrastructura actuală a SNR permite o acoperire în populaţie cu programele publice TVR 1, TVR 2 ale Societăţii Române de Televiziune de peste 95% (...). Nu mai există pe piaţa actuală un operator care să poată oferi o asemenea acoperire şi calitate superioară a transmisiilor de televiziune", se precizează în nota de fundamentare a proiectului, citată de Mediafax.

Totodată, în nota de fundamentare se afirmă că reglementările ANCOM prevăd obligativitatea SNR de a-şi păstra în funcţiune reţelele analogice de televiziune până în 2012, pe motivul diminuării impactului tranziţiei la digital asupra populaţiei. "Această prevedere elimină, practic, SNR din competiţie prin faptul că este obligată să-şi blocheze reţelele existente şi să achiziţioneze o reţea complet nouă, iar după anul 2012, reţelele analogice blocate vor fi scoase din funcţiune, fără a fi amortizate", se explică în nota de fundamentare.

"Un proiect de Hotărâre de Guvern care ar fi modificat modul de atribuire a licenţelor pentru operatorii de televiziune digitală a fost respins la avizare de CNA, întrucât el ar încălca mai multe acte normative şi în primul rând Legea audiovizualului, dar şi o ordonanţă de urgenţă cu putere de lege care se referă la domeniul comunicaţiilor. În plus, procedura de atribuire a primelor două multiplexuri este demarată şi prevede o selecţie comparativă, iar pentru celelalte patru multiplexuri, o selecţie competitivă, aşa că nu vedem cum ar fi posibile modificarea acestei strategii şi atribuirea directă a unui multiplex către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii. Credem că trebuie să rămânem în parametrii pe care a început acest proces. Noi considerăm că a început bine şi ne menţinem pe această poziţie, după care atribuirea se va face prin selecţii comparative şi apoi competitive. SNR poate participa la procedurile de selecţie deja demarate la fel ca oricare alt competitor", a explicat Răsvan Popescu, preşedintele CNA, avizul negativ dat de Consiliu.


Citiţi şi:
Şapte companii sunt interesate de cele două licenţe de televiziune digitală
Licenţa pentru televiziune digitală poate să vină "la pachet" cu peste 60.000 de echipamente de recepţie

×
Subiecte în articol: IT