x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Enigmele unei istorii "paralele"

Enigmele unei istorii "paralele"

de Vasile Surcel    |    11 Oct 2004   •   00:00

Detine Masoneria vestigiile vreunei stiinte secrete? Contin vechile ritualuri de initiere urmele unei istorii "paralele", uitata ori doar ascunsa cu dibacie? Unii specialisti inclina sa creada ca da.

Christopher Knight si Robert Lomas sunt doi masoni englezi care, in urma unor cercetari intinse pe cateva decenii, au incercat sa raspunda la aceste intrebari tulburatoare. Concentrate in trei carti masive, concluziile lor aduc la lumina o istorie stranie, care adeseori contrazice flagrant istoria acceptata oficial. Conform propriilor declaratii aceste carti au reusit performanta de a supara pe toata lumea: pe superiorii ordinului din care fac parte, pe reprezentantii Bisericilor crestine, dar si pe multi dintre istorici. In acelasi timp, concluziile expuse in acele carti au fost primite cu entuziasm atat de masonii "luminati", care isi pun si ei aceleasi intrebari, cat si de istoricii care nu mai sunt de acord cu "dogmele" istoriei oficiale pe care sunt obligati sa le accepte.

POTOPUL. Majoritatea societatilor secrete in care exista ritualuri de initiere sustin ca ar fi detinatoarele unei stiinte stravechi, comunicate de la "maestru" la "neofit" prin intermediul unor simboluri oculte. In lucrarea "Al doilea Mesia", Knight si Lomas relateaza ca, porniti in cautarea urmelor acestei stiinte uitate, au examinat cu atentie detaliile unor ritualuri prezente in "zestrea" spirituala a celor mai importante ordine masonice, pe care le-au pus fata in fata cu informatiile continute in Manuscrisele de la Marea Moarta si alte documente stravechi care au legatura cu primii crestini.

Examinand ritualurile de initiere din cadrul "Ritului Scotian Antic" cei doi autori masoni au constatat ca "gradul 13" se numeste "Arcul regal al lui Enoch". Acest Enoch este prezent si in Biblie, unde se relateaza ca ar fi fost un vechii patriarh care a trait inaintea Potopului. Ceva mai detaliata, traditia Masonica afirma ca, prevazand distrugerea lumii printr-un potop de ape sau prin foc, Enoch s-ar fi hotarat sa pastreze macar o parte din cunostiintele acumulate de omenire. Pentru aceasta, a construit doua coloane (una din piatra, iar cealalta din zidarie de caramida), pe care a inscris marile secrete ale stiintei si artei din timpul sau. In continuarea scenariului de initiere, "varianta" masonica relateaza ca, in urma Potopului, coloanele au fost totusi distruse aproape in intregime. Doar anumite fragmente au supravietiut. O parte dintre acestea a fost descoperita, dupa cateva mii de ani, de egipteni, care au putut reconstitui civilizatia, iar primul rege legendar al Egiptului si-ar fi luat numele de "Osiris", adica "Printul care s-a ridicat din morti". Relicvele celeilalte coloane au fost gasite, dupa alte mii de ani, de catre evrei, in timp ce sapau la fundatiile Templului lui Solomon. Legenda sau adevar, aceste detalii prezente in ritualul masonic de initiere contin deci informatii referitoare la o veche civilizatie ante-diluviana, despre care vorbesc si mitologiile celor mai multe dintre vechile civilizatii, chiar si ale celor aflate pe alte continente.

ADEVARUL ASCUNS. Povestea continuta intr-unul dintre ritualurile masonice pentru initierea in gradele inalte, relateaza ca Regele Solomon ar fi infiintat un ordin preotesc special, numit "Fiii lui Zadock", care a continuat sa existe pana la distrugerea Templului de catre romani, in anul 70 d.Hr. Christopher Knight si Robert Lomas considera ca mitul masonic legat de uciderea maestrului constructor Hiram Abif, petrecuta in timpul construirii Templului lui Solomon, din Ierusalim, s-ar referi, in realitate, la un alt asasinat petrecut cu mult mai tarziu, in sec. I d. Hr.

Este vorba despre uciderea lui Iacob, numit "Cel drept" ("Zadock" in ebraica). Evangheliile crestine il considera pe acest Iacob drept "Fratele lui Iisus", denumindu-l si "Fratele Domnului". Bazandu-se pe unul dintre manuscrisele de la Marea Moarta, cei doi cercetatori masoni considera ca un grup religios, denumit "Fiii lui Zadock" a stat la baza infiintarii comunitatii de la Qumran, in zona unde au fost descoperite aceste manuscrise. Asasinarea lui Iacob, probabil unul dintre membrii importanti ai acestei comunitati ar fi avut loc in anul 62 d.Hr. La fel ca si legendarul Hiram Abif, si el a fost omorat, tot cu o lovitura in tampla, pentru ca a refuzat sa raspunda la o intrebare speciala, cu caracter secret. Care o fi fost aceea? Nimeni nu mai stie. Stravechile legende afirma ca, dupa distrugerea Templului din Ierusalim, membrii confreeriei preotesti "Fii lui Zadock" s-au raspandit in intreaga Europa, pastrand insa sub juramant, secretul adevaratei lor origini.

ORDINUL TEMPLIER. Una dintre concluziile trase de cei doi cercetatori masoni, referitor la epoca legendara si antica a istoriei ascunse, continute in ritualurile de initiere masonica, este ca, incepand de pe timpul regelui Solomon, la Ierusalim a existat aceasta casta straveche de preoti, denumita "Fiii lui Zadock", ale caror invataturi si ranguri se transmiteau ereditar. In sec. I d.Hr., acestia s-au imprastiat prin Europa, avandu-si totdeauna propriii lor conducatori, adeseori necunoscuti de catre ceilalti membri ai societatilor in mijlocul carora traiau.
Peste mai mult de o mie de ani, descendentii acestei grupari secrete, provenite din vechiul Ierusalim, i-au insotit pe principii crestini in cruciadele pe care acestia le-au pornit, sub pretextul eliberarii "Tarii Sfinte". Indrazneala manifestata de ei in lupta a fost admirata de catre toti nobilii crestini care i-au cunoscut si care au colaborat cu ei. Crezand ca marele lor curaj provine din ritualurile misterioase pe care le practicau, le-au cerut sa-i initieze si pe ei. Cererea le-a fost indeplinita si astfel doctrinele lor secrete s-au raspandit printre marii nobili ai Europei sub forma Francmasoneriei.

In acea perioada, 11 dintre descendentii vechilor preoti "Zadock", care au participat la prima cruciada au facut, in anul 118, juramant de castitate, pastrare a secretului, si prietenie, juramant depus in fata Patriarhului de la Ierusalim. Istoria secreta a Masoneriei ii indica pe cei 11 ca fiind intemeietorii Ordinului Cavalerilor Templieri. Conform aceleiasi istorii apocrife, reconstituite de catre Knight si Lomas cu ajutorul ritualurilor masonice, Templierii au fost cei care au reinfiintat, la Ierusalim, "Marea Preotime a lui Yahweh", condusa de fiecare dintre Marii lor Maestri ai ordinului, de la Hugues de Payen, primul dintre ei, pana la Jacques de Mollay, cel torturat si apoi ars pe rug din ordinul regelui Frantei, Filip al lV-lea, cel Frumos.

COMOARA DE SUB TEMPLU. Istoria oficiala afirma ca, initial, Ordinul Cavalerilor Templieri a fost infiintat pentru a asigura protectia pelerinilor care se duceau sa viziteze Sfantul Mormant, contra bandelor de talhari si a ucigasilor care bantuiau prin acele locuri. Initial, acesti pretinsi aparatori ai pelerinilor s-au numit "Ordinul Soldatilor Saraci ai lui Hristos si ai Templului lui Solomon".

In mai putin de doua secole de la acele inceputuri modeste, ei devenisera o confreerie atotputernica, temuta de majoritatea capetelor incoronate, si atat de bogata incat devenise "bancherul intregului continent" si putea tine sub control viata financiara a intregii Europe. Adevarul este ca, toti cei 11 cavaleri care au alcatuit initial Ordinul s-au imbogatit rapid, in mai putin de un deceniu de la stabilirea lor in Tara Sfanta. Se pare ca protejarea pelerinilor a fost doar o "misiune de acoperire" a prezentei lor acolo. In realitate, intre anii 1118 si 1128, ei au fost un fel de arheologi, care s-au ocupat mai ales cu efectuarea de sapaturi sub ruinele templului lui Solomon. Vechile traditii spuneau ca, inaintea invaziei romane din anul 70 d.Hr. preotii Bisericii din Ierusalim ar fi ascuns acolo tezaurul Templului, compus dintr-o cantitate impresionanta de vase rituale si obiecte de cult confectionate din metale pretioase.

AVEREA LUI SOLOMON. "Manuscrisul de Arama" descoperit la Qumran, langa Marea Moarta, la mijlocul sec. XX, constituie un adevarat inventar al fabuloaselor averi care compuneau Tezaurul Templului lui Solomon. Inventarul continut de acest document vorbeste despre alte 61 de alte locatii in care au fost ascunse restul de obiecte de cult, precum si imense cantitati de monede, confectionate din metal pretios.

Cercetarile efectuate de istoricii moderni in majoritatea acelor hrube, dintre care multe erau ingropate la zeci de metri adancime, sub munti de moloz, nu au mai descoperit nici unul dintre pretioasele obiecte indicate in inventare. Totusi, ele au dus la descoperirea unor lucruri personale, fragmente de arme si piese de harnasament, confectionate in stilul specific Cavalerilor templieri. Fapt care demonstra ca, acestia ajunsesera si ei acolo, in urma cu aproape un mileniu, dupa niste eforturi supraomenesti, fara ajutorul unor utilaje moderne. Fapt care demonstreaza, cu prisosinta, ca ei nu se chinuisera doar din simpla curiozitate de a afla ce s-ar putea gasi in niste pivnite parasite cu peste un mileniu in urma.

Desigur ca rezultatul acelor cautari au meritat cu prisosinta imensele eforturi depuse de ei, in timp ce pretinsa misiune de protejare a pelerinilor nu a fost decat o simpla poveste. Bogatiile descoperite de catre Templieri in subteranele Templului din Ierusalim au fost norocul care i-a propulsat in elita europeana a acelor vremuri tulburi, dar si blestemul care a adus distrugerea intregului Ordin. Aflat intr-o grava criza financiara, regele Filip cel Frumos a considerat ca singura cale de a iesi la liman este sa puna mana pe intreaga avere a Calugarilor-cavaleri. Iar pentru aceasta nu a precupetit nici un fel de efort. 

 

 

PRIMII MEMBRI AI ORDINULUI TEMPLIER

Fondatorii Ordinului Cavalerior Templieri, nobilii care, in anul 1118, au depus juramant de credinta, discretie si prietenie au fost urmatorii:
  • Hugues de Payen
  • Geoffroi de St. Omer
  • Andre de Montbard
  • Payen de Montdidier
  • Achambaud de St.Amand
  • Gondemare
  • Rosal
  • Godefroy
  • Geoffroy Bisol.
  •  Lor li s-au mai adaugat, ceva mai tarziu si nobilii cavaleri Foulque de Anjou si Hugues de Champagne.

     

     

    VASELE DE AUR DE SUB TEMPLU

  • "In camera interioara a celor doi stalpi care sustin arcul portii duble, cu fata la est, la intrare, ascuns acolo este un ulcior, in el un pergament sub care se gasesc 42 de taleri.
  • In rezervorul care este la 19 coti in fata portii est sunt vase si, in interiorul lor 10 taleri.
  • In curtea din (…), noua coti sub coltul dinspre sud, se afla vase de aur si argint, pentru zeciuiala, bazine de stropit, cupe, vase de sacrificiu si vase de libatiune, cu toatele in numar de 609
  • In pestera (…) care este in MLHM, in nord, vase pentru zeciuiala si podoabe. Intrarea este sub coltul din vest.
  • In pasajele subterane ale gropilor, in pasajul care da spre sud, 22 de taleri ingropati in ghips.
  • La gura izvorului templului: vase de argint si vase de aur pentru zeciuiala si bani, totalul fiind de 600 de taleri." - "Manuscrisul de Arama", descoperit intr-o pestera de langa Marea Moarta
  •  Toate obiectele enumerate in acest inventar sunt doar o mica parte din comoara aflata in tainitele Templului. Alte manuscrise descoperite in zona pomenesc despre alte locuri in care s-ar fi aflat comori la fel de bogate.

     

    MASONII SI CAVALERII MESEI ROTUNDE

    Relatarile legate de organizarea interna a Ordinului Cavalerilor Templieri pomenesc existenta unui Consiliu al Mesei Rotunde. Faptul ca Templierii au construit biserici si scoli cu forma rotunda ar putea sa faca posibila ipoteza ca intalnirea in jurul unei mese de forma circulara ar fi putut fi sursa din care s-au inspirat autorii legendei arthuriene cuprinse in ciclul "Cavalerii Mesei Rotunde".

  • Continuare: Regii lui Dumnezeu
    ×
    Subiecte în articol: special s-au Ierusalim vase solomon templului