x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Regele pierdut

Regele pierdut

11 Oct 2004   •   00:00

In centrul invataturilor masonice se afla un personaj misterios, Hiram Abif, care, conform unei povesti spuse in cadrul ceremoniei masonice de grad trei, a fost ucis in urma cu mai bine de 3.500 de ani.



Povestea lui Hiram Abif are pentru masoni o valoare de simbol. Pasajul care face referire la legenda lui Hiram, fara a avea pretentia ca este reprodus exact, suna in felul urmator in ritualul masonic: "Rugaciunile fiind terminate, el s-a pregatit sa se retraga prin poarta de sus a templului, unde a fost acostat de primul talhar. Acesta, inarmat cu o rigla de plumb, i-a cerut stapanului secretul ascuns, avertizandu-l ca moartea va fi consecinta refuzului sau.

Fidel juramantului sau, el a raspuns ca nu putea si nici nu voia il dezvaluie. Acest raspuns nefiind satisfacator, talharul l-a lovit in frunte pe Maestru, atingandu-i doar tampla dreapta, totusi cu suficienta forta ca sa-l doboare la pamant pe genunchiul stang. Revenin-du-si, el s-a repezit spre poarta de vest, unde a ajuns in fata celui de-al doilea talhar, caruia i-a raspuns la fel si cu aceeasi fermitate, iar talharul, inarmat cu un cleste, i-a aplicat o lovitura puternica la tampla stanga, care l-a doborat la pamant pe genunchiul drept. Fara o sansa de scapare, Maestrul s-a clatinat; slabit si sangerand s-a dus spre poarta de est, unde al treilea talhar era plasat si care, primind un raspuns similar la cererea sa insolenta, i-a aplicat o lovitura violenta chiar in mijlocul fruntii cu o piatra grea, care l-a doborat fara suflare la pamant."

MITOLOGIE OFICIALA. Conform eruditilor masoni, acest pasaj este explicat si plasat istoric astfel: Constructorul Hiram, in calitate de Mare Arhitect, a fost trimis de regele Tyrului la curtea regelui evreu Solomon, cu scopul de a conduce lucrarile unui templu dedicat lui Iahweh, unicul Dumnezeu al "poporului ales". Hiram avea in subordinea lui 300.000 de lucratori-ucenici, calfe si maestri. Trei calfe insa au planuit sa obtina rangul de maestru, desi nu aveau cunostintele necesare. Cum Marele Arhitect avea obiceiul sa inspecteze in timpul pauzei de pranz lucrarile efectuate, cei trei l-au asteptat pe Hiram sa iasa din templu, fiecare la cate o poarta, pentru a-i smulge parola de Maestru. Refuzati, fiecare l-a lovit in cap cu uneltele pe care le aveau - rigla, clestele (compasul) si ciocanul de lemn.

DESCOPERIREA. In iulie 1881, arheologul Emil Brugsch descoperea mumia faraonului Ramses al II-lea. In aceeasi nisa - surpriza - un alt cadavru regal, identificat ulterior de cercetatori ca fiind Seqenenre Tao al II-lea, rege al Egiptului de Sus in perioada dominatiei Hicsos, mort in jurul anului 1570 i.Hr. Cum mumia emana un miros greu, de putrefactie, cadavrul a fost eliberat de bandaje. Chiar si pentru un profan, a fost evident ca Seqenenre Tao avusese parte de o moarte violenta, capul fiindu-i zdrobit in trei locuri, iar dupa moarte corpul a fost abandonat o perioada inainte de imbalsamare; de aici mirosul de putrefactie.

Un capitol important al vastelor cercetari intreprinse de britanicii Robert Lomas si Christopher Knight, ambii oameni de stiinta si francmasoni, l-a constituit dezlegarea enigmei mortii arhitectului Templului regelui Solomon. Aceasta moarte este descrisa in amanunt de istoria masonica, dar trecuta cu vederea in Vechiul Testament. Bazandu-se pe vechi texte egiptene, pe referiri Biblice (in special din Geneza), punand "cheie de bolta" a teoriilor lor descoperirea mumiei lui Seqenenre Tao al II-lea, Lomas si Knight au reconstituit vechiul ritual egiptean al inscaunarii regilor, au rescris foarte plauzibil asasinatul care a avut loc pe la 1570 i.Hr., scotand la iveala o ceremonie a invierii din care, spun ei, se trage Francmasoneria moderna. Toata aceasta munca de cercetare a durat sase ani si rezultatele au fost publicate in Marea Britanie, sub titlul "The Book of Hiram".


SIMBOLUL SALCAMULUI
Mitologia spune ca trupul lui Hiram a fost carat de ucigasi si ingropat la mare distanta de templul din Ierusalim. Vazand ca Marele Arhitect a disparut, trei oameni au plecat in cautarea acestuia, fiecare plecand pe directiile iesirilor din templu. Dupa mai multe zile de cautare, unul dintre frati s-a agatat din intamplare de un tufis, care a iesit foarte usor din pamant. A constatat ca solul fusese sapat recent si a descoperit cadavrul. L-a ingropat la loc, sa se intoarca in oras cu vestea si sa aduca ajutoare, sa care cadavrul inapoi in Ierusalim. Pentru a gasi usor locul, a infipt la capatul mormantului o ramura de salcam.


INLOCUIREA SECRETELOR PIERDUTE
In legenda masonica, ucigasii lui Hiram Abif sunt numiti Jubelo, Jubela si Jubelum, impreuna descrisi ca "Juwes". Prin actiunea lor, infaptuita in interiorul Templului lui Solomon (foto), secretul Maestrului - identificat ca fiind cel al lui Osiris - este definitiv pierdut. Robert Lomas si Christopher Knight sunt singurii care speculeaza ca, pusi in fata acestei situatii, preotii egipteni au creat secrete si cuvinte magice care sa le inlocuiasca pe cele autentice. Primul care a beneficiat de aceste noi secrete este regele Kamose, succesorul la tronul Egiptului al lui Seqenenre Tao, identificat drept Hiram.

Continuare: Opera Inchizitiei

×
Subiecte în articol: special hiram