x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mii de militari în rezervă au protestat în Capitală faţă de recalcularea pensiilor

Mii de militari în rezervă au protestat în Capitală faţă de recalcularea pensiilor

28 Feb 2011   •   10:40
Mii de militari în rezervă au protestat în Capitală faţă de recalcularea pensiilor
Sursa foto: Marin Raica /Jurnalul National
154269-.jpgMii de sindicalişti cadre militare în rezervă şi retragere au protestat astăzi, în Capitală, principala revendicare a acestora fiind revenirea la pensiile anterioare recalculării şi abrogarea tuturor actelor normative care sunt în contradicţie cu legislaţia europeană.

Oamenii au protestat fără incidente, limitându-se a scanda lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale. Cei care au fost prezenţi în Piaţa Victoriei au anunţat că vor veni în număr şi mai mare pe 8 martie, în faţa Palatului Parlamentului, când se va dezbate moţiunea de cenzură. Militarii au anunţat că vor participa la toate acţiunile de protest pe care le vor organiza confederaţiile sindicale în ţară şi în Bucureşti.

Citeşte şi Ordonanţa privind recalcularea pensiilor militarilor, respinsă de Comisia juridică a Senatului

Manifestanţii au sosit în Bucureşti, din toată ţara, încă de la primele ore ale dimineţii, adunându-se în faţa Academiei Române, de unde au plecat, în jurul orei 11.00 în marş spre Piaţa Victoriei. În jurul orei 12.30, cadrele militare în rezervă şi retragere au ajuns în marş în Piaţa Romană.

Ei au cerut acolo stoparea oricărei acţiuni de recalculare a pensiilor militare şi renunţarea la toate actele normative care au condus la această recalculare. Participanţii la protest au susţinut că nu sunt atât de mult afectaţi că li s-au luat din bani cât pentru faptul că au fost degradaţi.

"Pe fluturaşii noştri de pensie nu mai scrie gradul pe care l-a avut fiecare dintre noi ci numele cetăţeanului ca şi cum anii pe care i-am pus în slujba apărării Patriei nu mai contează", a declarat Mircea Dogaru, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi Retragere, potrivit Agerpres.

Pe traseul marşului, manifestanţii au strigat "Cinste lor, cinste lor, cinste poliţiştilor", "Fără bani şi-aproape goi şi jandarmii sunt cu noi", "Afară, afară cu mafia din ţară", "Jos dictatorul", "Nu vă fie frica, şi Băsescu pică".

Participanţii la marş au avut pancarte pe care scria "De la Cuza e Unirea, de la Băse nesimţirea/ de la Carol un regat, de la Băse un diktat/ De la Ceaşcă, tot ce-avem, de la Băse doar blestem/ De la Ilici sinergia, de la Băse perfidia/ Asta este România", precum şi caricaturi cu Traian Băsescu, Emil Boc, Elena Udrea şi Gabriel Oprea.

Militarii cer revenirea la pensia anterioară considerând că este un drept câştigat, un drept de proprietate care nu poate fi luat retroactiv. Ei au trimis câte o scrisoare atât preşedintelui cât şi primului ministru prin care menţionează actele normative interne şi internaţionale care au fost încălcate prin decizia recalculării pensiilor militare.

Vestea potrivit căreia Comisia juridică din Senat a respins ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind noua formă de recalculare a pensiilor nu i-a bucurat pe participanţii la protest, aceştia considerând că deja era o ordonanţă care încălca legea.

În jurul orei 13.00, coloanele de militari disponibilizaţi, în rezervă şi retragere au intrat în Piaţa Victoriei. În dispozitivul amenajat în Piaţa Victorie, înconjurat de sute de poliţişti şi jandarmi, participanţii la miting au început să-şi reclame revendicările pentru care marţi au fost nevoiţi să iasă în stradă.

Mitingul s-a încheiat în jurul orei 15.00, pe acordul imnurilor militare. 


Dacă nu vor găsi răspuns la protestele lor, militarii sunt decişi să-şi caute dreptatea la Curtea Internaţională a Drepturilor Omului.




Protestul de astăzi este, de fapt, o continuare a celui din 24 ianuarie. Atunci, peste 2.500 de militari în rezervă au ieşit în stradă, din cauza aceloraşi nemulţumiri.

Citeşte şi Zeci de militari în rezervă din Cluj vor să dea în judecată Guvernul





×