x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Europarlamentarul Corina Creţu a reclamat Ucraina la Comisia Europeană pentru abuzurile de la frontieră

Europarlamentarul Corina Creţu a reclamat Ucraina la Comisia Europeană pentru abuzurile de la frontieră

de Marina Constantinoiu    |    18 Iul 2011   •   11:17

Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedinte PSD, a sesizat Comisia Europeana cu privire la incidentele de la frontiera romano-ucraineana generate de faptul ca autoritatile din Ucraina au incercat sa impiedice intrarea in aceasta tara a unor cetateni romani ce doreau sa participe la sfintirea unei biserici ortodoxe dintr-o zona cu populatie majoritar romaneasca, informeaza un comunicat transmis, luni, Agerpres.

Potrivit sursei citate, europarlamentarul roman critica, in interpelarea adresata Comisiei, nerespectarea de catre autoritatile ucrainene a standardelor internationale in materie de drepturi ale minoritatilor nationale. In acest context, Corina Cretu lanseaza un apel catre diplomatia romana sa fie mai activa in apararea drepturilor cetatenilor romani si ale conationalilor nostri din afara granitelor.
''Autoritatile ucrainene au incalcat dreptul la libera circulatie al cetatenilor romani ce au dorit sa participe la slujba de sfintire a bisericii ortodoxe din satul Camasovca. Doar interventia Consulatului Romaniei la Odessa a facut posibila trecerea frontierei de catre circa 130 de reprezentanti ai societatii civile si presei. Doi jurnalisti, insa, (Simona Lazar, de la Jurnalul National si Valentin Tigau, de la Radio Romania – n.n) nu au primit dreptul de acces, sub pretextul unei interdictii emise in anul 2009, perioada in care au relatat despre incalcarile drepturilor romanilor din Ucraina'', se arata in sesizare.
Europarlamentarul Corina Cretu solicita Comisiei Europene sa conditioneze, intr-o maniera ferma, aprofundarea parteneriatului UE-Ucraina de aplicare a Conventiei-cadru cu privire la respectarea drepturilor minoritatilor nationale, semnata si ratificata de Ucraina. ''Solicit pentru minoritatea romana din Ucraina un tratament similar celui pe care il au ucrainenii in Romania. Deznationalizarea, sicanarea reprezentantilor romanilor, descurajarea formelor asociative si a presei in limba romana, nerespectarea dreptului la educatie si servicii religioase in limba materna sunt realitati specifice altor epoci si altor zone, nu Europei secolului 21. Daca Ucraina doreste sa fie respectata, trebuie sa-si respecte, in primul rand, toti cetatenii in mod egal, indiferent de nationalitate, nu sa continue abuzurile tipic staliniste', a declarat europarlamentarul.

Corina Cretu a precizat ca va continua sa sesizeze forurile europene cu privire la abuzurile comise impotriva romanilor din afara granitelor tarii. ''Exista, de asemenea, probleme grave in Ungaria si Serbia si este datoria noastra, inclusiv a autoritatilor deocamdata incremenite de la Bucuresti, sa actionam pentru apararea identitatii si drepturilor romanilor supusi discriminarilor si deznationalizarii'', a mentionat vicepresedintele PSD, potrivit comunicatului transmis

Ministrul Baconschi i-a solicitat omologului ucrainean masuri pentru cresterea increderii intre Bucuresti si Kiev

Ministrul de Externe Teodor Baconschi a avut, luni, la Bruxelles, in marja reuniunii Grupului de Prieteni ai Ucrainei, o intrevedere cu omologul sau ucrainean, Konstatin Griscenko, caruia i-a solicitat identificarea unor masuri de crestere a increderii intre Bucuresti si Kiev care sa conduca la evitarea unor situatii precum cele care au avut loc sambata, 16 iulie, cu ocazia deplasarii unor ziaristi si reprezentanti ai ONG-urilor la sfintirea unei biserici din regiunea Odesa.

Diplome de onoare pentru cei doi jurnalisti romani care au interdictie de intrare in Ucraina

Jurnalistii carora autoritatile ucrainene le-au interzis sa intre in Ucraina, Simona Lazar (editor la Jurnalul National) si sotul sau, Valentin Tigau (Radio Romania International), autorii, in 2009, ai ciclului de reportaje despre romanii din Sudul Basarabiei care au deranjat atat, vor primi din partea Consiliului Mondial Roman (SUA) si a Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni cate o diploma de onoare pentru "Merite deosebite in cunoasterea problematicii romanilor de pretutindeni', informeaza Romanian Global News, citand o declaratie a celor doua organizatii. Sursa citata reaminteste ca jurnalistii au fost intorsi de catre serviciile secrete ucrainene de la frontiera ucraineana in timp ce se indreptau catre Hagi-Curda, de unde urmau sa relateze despre sfintirea primei biserici din Sudul Basarabiei, care tine de Mitropolia Basarabiei si de BOR. Autoritatile ucrainene le-au comunicat ca au interdictie pentru cinci ani sa mai intre in Ucraina, ca urmare a reportajelor realizate despre romanii din Sudul Basarabiei in 2009.

Va punem la dispozitie seria de reportaje realizate de colega noastra, Simona Lazar, si de sotul ei, jurnalistul Valentin Tigau.

Reporter in Basarabia de Sud: "Subversiva" limba romana

REPORTER IN BASARABIA DE SUD/Eminescu nu primeste viza pentru Odessa

REPORTER IN BASARABIA DE SUD/Vadim Bacinschi – un jurnalist solitar in tinutul Bugeacului

REPORTER IN BASARABIA DE SUD/Babele, un sat romanesc din Bugeac

REPORTER IN BASARABIA DE SUD / Calusul – dansul interzis

REPORTER IN BASARABIA DE SUD/Sub secera si ciocanul vremurilor

Reporter in Basarabia de Sud: Moldovenismul – calul troian

REPORTER IN BASARABIA DE SUD/Biserica si “comisarii rosii'

REPORTER IN BASARABIA DE SUD / Cetatea Alba – un monument ideologic

REPORTER IN BASARABIA DE SUD/Cand Odessa gandeste la Eminescu

Reporter in Basarabia de Sud: Eroul de la Marasti ii inspaimanta pe ucraineni

×