x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cutremur cu magnitudinea 8,9 în Japonia - imagini din timpul seismului

Cutremur cu magnitudinea 8,9 în Japonia - imagini din timpul seismului

11 Mar 2011   •   08:37
Cutremur cu magnitudinea 8,9 în Japonia - imagini din timpul seismului

Un cutremur, cu magnitudinea de 8,9 pe  scara Richter, a zguduit coasta de nord-est a Japoniei, Honshu. Seismul a generat un tsunami de zece metri care a ajuns pe coastele Sendai (nord-est-ul Japoniei). Alte puncte de pe coasta Pacificului au fost, de asemenea, lovite de valuri înalte de câţiva metri.

Citeşte şi Valurile seismice se pot deplasa cu 830 de kilometri pe oră

Conform bilanţului provizoriu anunţat de autorităţile japoneze, în urma cutremurului şi a valurilor tsunami, 1700 de persoane au murit, 784 de persoane sunt date dispărute, iar 1.128 au fost rănite
Valurile au avariat circa 1.200 de locuinţe în zona Sendai, aflată în apropierea epicentrului 

Autorităţile japoneze au anunţat că au descoperit între 300 şi 400 de cadavre în oraşul de coastă Rikuzentakata, din prefectura Iwate, lovită de tsunami, relatează postul de televiziune NHK.

Mai multi angajati ai centralei nucleare de la Fukushima, afectate de cutremurul de 8,9 grade pe scara Richter inregistrat joi, au fost raniti sambata, intr-o explozie produsa la centrala, anunta postul de televizine japonez NHK World.
Tavanul si peretii unuia dintre corpurile centralei s-au prabusit, a precizat sursa citata.

Un nou cutremur cu magnitudinea 6,6, s-a produs sâmbătă dimineaţă în Japonia, în prefectura Niigata, din nord-vestul ţării.

Cutremurul s-a produs sâmbătă, la scurt timp după ora 4.00 (vineri, 21.00, ora României), într-o parte a Japoniei opusă coastei pacifice,, relatează AFP.

Guvernul japonez a iniţiat protocolul pentru situaţii de urgenţă nucleară, pentru a permite adoptarea de măsuri preventive la faţa locului. Protocolul a fost iniţiat la reactorul nuclear de la Tokushima, după ce câteva generatoare au cedat, ulterior, protocolul a fost iniţiat şi la centrala electrică Tohoku, din cauza unor nereguli tehnice apărute.

Populaţia din zonele expuse a fost evacuătă, rafinăriile şi centralele nucleare au fost închise. Cele mai mari temeri sunt, la ora actuală, că rafinăria Chiba, aflată în apropiere de capitala Japoniei, ar putea sări în aer.

Citeşte şi MAE: Nu sunt români printre victimele seismului din Japonia

Citeşte şi Japonia mobilizează forţele navale în zona cutremurului

Citeşte şi CNN: "Seismul a degajat o cantitate uriaşă de energie"


 

 VEZI IMAGINI DIN TIMPUL CUTREMURULUI

 

 

Cu doar două zile în urmă, coasta de nord-est a Japoniei a fost zguduită de un alt seism, cu magnitudinea de moment de 7,2, la o adâncime de doar 14 kilometri sub fundul mării, ceea ce a determinat declanşarea unei alerte de tsunami.

 

 

 

×
Subiecte în articol: cutremur cutremur japonia